intressse.blogg.se

Gluten- och laktosfria piroger

Kategori: Mat

Jag hittade receptet på Recept.nu men konstaterade i efterhand att fyllningen var både smaklös och alldeles för lite. Om man följer receptet blir pirogerna jättestora och nästan tomma, så här kommer min version på recptet istället. Vi hade två fyllningar, en med köttfärs och en med korv.
 
Ingredienser:

Deg
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk vanlig mat- eller rapsolja
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl laktosfri kvarg eller kesella
  • 3 tsk salt
  • 7 dl glutenfri finmix
Köttfärsröra
  • 1 st gul lök
  • 1 msk olja till stekning
  • 150 g champinjoner eller skogssvamp
  • 400 g blandfärs
  • 1,5 msk dijonsenap
  • Salt
  • Peppar
  • Paprikakrydda
  • Chilipulver
Korvröra
  • 1 st grillkorv
  • 0,5 gul lök
  • 100 g champinjoner eller skogssvamp
  • Salt
  • Peppar
  • Vitlökspulver
  • Paprikakrydda
  • Chilipulver
  • 1 msk tomatpuré
 
 
 
 

 
Gör så här:
 
Deg
  • - Smula ner jästen i en bunke. 
  • - Häll i vatten, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig. Låt svälla 10 minuter.
  • - Blanda i kesella, salt och det mesta av mjölmixen och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. 
  • - Låt jäsa i minst 30 minuter. 
Köttfärsröra
  • - Skala och hacka löken. 
  • - Värm upp oljan i en stekpanna och fräs löken tills de blir mjuka och får färg. Blanda i svamp och köttfärs och fräs tills färsen blir grynig och genomstekt.
  • - Blanda i senapen och smaka av med salt, peppar och de andra kryddorna. Häll på lite vatten och låt puttra 5–10 minuter. 
Korvröran
  • - Skala och hacka löken. Finhacka korven och svampen.
  • - Värm upp oljan i en stekpanna och fräs löken tills de blir mjuka och får färg. Blanda i svamp och korv,tillsätt tomatpurén, smaka av med kryddor och fräs till allting är genomstekt.
  • - Häll på lite vatten och låt puttra ett par minuter.
Pirogerna
  • - Sätt ugnen på 250 grader. 
  • - Ta upp degen på mjölat (med glutenfritt mjöl!) bakbord och knåda den ordentligt. 
  • - Dela degen i 16-20 delar (beroende på vilken storlek du önskar) och kavla ut dem till rundlar, ca 8-10 cm i diameter. 
  • - Fördela fyllningarna på dem. 
  • - Vik ihop och nyp kanterna mot varandra. Lägg pirogerna med skarven upp på en plåt med bakplåtspapper. 
  • - Pensla med mjölk eller olja. Eller ett uppvispat ägg, om du tål det. 
  • - Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter eller tills de har fått färg.
 
Resultatet blev jäääääättegoda piroger!! 
 
Okej, det är väl inga MasterChef-piroger direkt, de är gräddade olika, är olika storlekar och vissa har läkt, men smaken var faktiskt över förväntan!
De som gräddades lite hårdare (för att jag glömde bort dom i ugnen) blev faktiskt godare för degen blev luftigare.
 
 
 
Kommentera inlägget här: